Mer om våra viner

Mer om våra viner

Presentation av Grekland och dess viner.

 

Greklands vinhistoria är ungefär 4 000 år gammal.

Även om den inte är den äldsta kända odlingsplatsen för vin, så har vin varit en viktig del av det grekiska samhället under många år.

Vinet har varit en naturlig del av den grekiska dieten, på samma sätt som senare även övriga medelhavsländer har anammat vinet som en del av det dagliga livet.

För antikens greker var festerna till guden Dionysos en viktig del av livet. Och maten och drycken var också en viktig del vid olika sammankomster under året.

Hippocrates använde vinet i medicinskt syfte.

De äldsta lämningarna av vinproduktion dateras till cirka 300 år före kristus, men det finns bosättningar som daterats till 2-3000 år före kristus där bilder med olika vinkärl varit en del av dekorationen.

Det var också grekerna som skapade vinamfororna för att kunna transportera sitt vin med skepp. Olika amforor producerade i olika delar av landet och man har därför kunnat definiera de viktigaste vincentra. Arkeologerna har också lyckats precisera de populäraste områdena för vin, exempelvis öarna Kreta, Lesbos, Lemnos, Rhodos och Chios, samt på fastlandet Trakien och Makedonien.

Under romartiden hade grekiskt vin mycket hög aktning.

Vinet vandrade med grekernas båtar utmed Medelhavskusten och spreds så lång bort som till Spanien och Portugal. Detta varade till ungefär vid Kristi födelse, då romarna tog över och spred vinodling in i medelhavsländerna via floder och via transporter på land.

Det var från Grekland som Vitis vinifera spreds och har som bekant blivit den vinfamilj som ger de bästa vinerna.

 

I modern tid har det sett lite annorlunda ut.

Ett vininstitut under jordbruksministeriet skapades 1937 med syfte att bevara de inhemska druvsorterna och skapa regler för vintillverkning. De första moderna vinlagarna kom till på 1960-talet, då turisterna började besöka Grekland och fick stifta bekantskap med Retsina, som snabbt blev populärt. Även här i Sverige var det kanske det enda grekiska vin som var känt vid namn, även om det fanns andra viner från Grekland.

I vilket fall var Grekland tidigt införstådd med vikten av kända druvsorter. Och de första cabernetdruvorna planterades i början av 1960-talet.

På 1970-talet skapades regelverk för ursprungsbeteckningar.

Den delar in vin i olika kvalitetsklasser och påminner om övriga regelverk i Europa:

 

Vinregionerna i Grekland är uppdelad i 7 huvudregioner:

Egeiska öarna

 • Santorini
 • Samos
 • Rhodos
 • Kos
 • Paros
 • Limnios

Kreta

Centrala Grekland

Epirus

Joniska öarna

Makedonien

 • Naoussa
 • Goumenissa
 • Amyndeon
 • Epanomi

Pelopponessos

 • Nemea
 • Patras
 • Mantineia

 

Makedonien är en av de äldsta och finaste av vinregionerna i Grekland. Det var här som utvecklingen tog fart till att börja med. Det är också här som några av de främsta, moderna vinmakarna håller till. Naoussa som nog är det mesta kända kvalitetsområdet i Makedonien, var ett av de första att få DOP-status i Grekland. Här regerar xinomavro, som utan tvekan är en av de bästa inhemska druvsorterna. Strax norr om Naoussa ligger Amyndeon, som är hem för flera av de bästa vingårdarna i Makedonien.

Utan tvekan är det i Makedonien man idag hittar de främsta producenterna. Den förste att sätta området på den internationella kvalitetsvinkartan var Chateau Carras som med sin revolutionerande idé att använda internationella druvsorter blandat med inhemska och rikliga resurser skapade en bild av Grekiskt vin i utveckling. Men även ett par stora grekiska vinproducenter som exempelvis familjen Boutari har också starkt bidragit till ett intresse att göra moderna viner både av inhemska och internationella druvsorter.

 

Peloponnessos är det andra stora kvalitetsvinområdet med DOP Nemea. Det mest kända området där den blå Agiorgitiko är den dominerande kvalitetsdruvan. Här odlas också mycket av den gröna Moschofilero till områdets vita vin. Och i Patra i de norra delarna görs flera DOP-viner, av vilka Mavrodaphne säkerligen är den mest kända här i Sverige.

 

Vi ska inte heller glömma Santorini, en av de Egeiska öarna, där Assyrtiko odlas och ger kanske de allra främsta vita vinerna. På Santorini gör man också vin santo gjort av torkade druvor enligt den idag så populära metoden.

 

 

Med så lång vinhistoria som Grekland finns det många unika inhemska druvsorter. Av de cirka 300 som idag odlas är några mer spridda än andra.

 

Xinomavro är utan tvekan en av de mest spännande. Liknas ofta vid Piemontes nebbiolo eller Bourgognes pinot noir. Vinerna som ofta är ganska ljusa i färgen är vanligtvis strama och strukturerade med frisk fruktsyra och lite strama tanniner. Det är viner som vanligtvis utvecklas under lång tid och uppnår med ålder en mjukhet och elegans som hos vinerna från Piemonte eller Bourgogne.

Agiorghitiko (St Georges druva)som huvudsakligen växer i Peloponnessos och är druvan som används till Nemea-vinerna. Ryktet kring druvan säger att marken är befläckad av blodet från lejonet som herkules slaktade. Den ger relativt mjuka och fruktiga viner men som utvecklas med lagring.

Limnio är en kvalitetsdruva vars ursprung är Limnios, en av de egeiska öarna. Den odlas på flera platser idag och ger ett vin som är fylligt, eldigt och med en distinkt örtlik karaktär.

Mavrodaphne är en mörk druva från Peloponnesos och är basdruva för det berömda starkvinet från Patras. Vinerna görs enligt solerasystemet och även om det inte har en så positiv klang här i Sverige är att betraktas som ett av Greklands stora starkviner.

Mavrotragano en ovanlig druva från Santorini. Mognar tidigt och ger kraftig färg, hög alkohol, bra syra.

Assyrtiko är troligtvis den mest berömda av de inhemska gröna kvalitetsdruvorna. Härstamningen från den egeiska ön Santorini finns den dock idag odlad även på andra platser. På Santorini finner man idag druvan oympad då den har stått sig bra mot attacker av daktulosfaira. De vita vinerna får en härligt frisk syra, som finns kvar även om druvan är rejält mogen. Man gör både torra och söta viner och druvsorten används även i blends för Retsina.

Moschofilero härstammar från Peloponnessos och påminner lite om muscat och pinot gris. Den har ett lätt rosafärgat skal och ger aromatiska, blommiga viner med mycket kryddighet och karaktär.

Malagousia odlas huvudsakligen i Makedonien och ger lätt aromatiska viner med relativt hög syra.

Roditis var fram till vinlusen en välspridd druva och uppskattad för sin fina syra även som riktigt mogen. Den blendas bland annat för retsina och odlas huvudsakligen i Peloponnesos.

 

Några kända vinerier

 

Boutari

En av de äldsta etablerade vinfirmorna i Grekland. Grundat 1879 av Ioannis Boutari i Naoussa i Makedonien och pionjärer dels att buteljera sitt eget vin dels att exportera vin på världsmarknaden.  Idag har man sju vinerier i de viktigaste vinområdena i Grekland. Genom åren har man nått stora framgångar att fått flera utmärkelser av vintidningar. Man köper druvor från lokala odlare i området. Många av dessa har man haft kontrakt med väldigt länge, och idag betalar man odlarna per hektar snarare än per kilo druvor. Detta för att få odlarna att satsa i första hand på kvalitet, snarare än kvantitet.

Det är fortfarande ett familjeägt företag där medlemmar ur familjen Boutari styr företaget.

 

Kir-Yianni

Det var Ioannis Boutaris barn barn, Yiannis som vid slutet av 1960-talet skapade det första vingårdsbetecknade vinet i Boutaris historia. Han planterade en vingård i Yiannakohori, på hög höjd, med syftet att göra något nytt och speciellt. Det slutade med att han startade sitt eget företag med vingården som en del av det nya företaget. Det skedde 1997.  Idag är det hans son Stelios som leder firman. Stelios är vinmakare men har idag det övergripande ansvaret för Kir-Yianni. Att företaget står för nytänkande är inte så konstigt, men man har bevarat de klassiska druvsorterna, av vilka man idag gör moderna viner för en exportmarknad. Idag har de cirka 75 hektar vingård belägna dels i Naoussa, dels i Amyndeon. Men man köper också druvor från lokala odlare.

 

Costa Lazaridi

Grundat så sent som 1992 i Drama i Makedonien.Kostas Lazaridi hade tillsammans med sin bror gjort sig förmögen på marmor.  Man började med 10 hektar vingård som nu har vuxit till över 200 hektar. Man har en vinfamilj bestående av fem medlemmar, där Domaine Costa Lazaridis, Chateau Julia och Amethystos är de stora varumärkena. Man har också ett ekologiskt projekt som går under namnet oenotria och ligger strax utanför Athen i Kapandriti i Attica.

Domaine Costa Lazaridi har en modern vinkällare med rostfria tankar och en klassisk fatkällare. Man har också egen destillation.

De 180 hektar odlingarna är planterade både med inhemska druvsorter och internationella druvsorter. Amethystos var det första vinet man producerade. Namnet kommer av stenen ametist, som sägs förhindra att man blir berusad om man håller den i handen medan man dricker vin.

 

Domaine Gerovassiliou

Vangelis Gerovassiliou är troligtvis den mest framträdande vinpersonligheten i Grekland. Utbildad både i Thessaloniki och I Bordeaux, var han med att skapa Chateau Carras som satte Grekland på den internationella vinkartan. I Bordeaux arbetade han med den berömde Emile Peynaud, professor och en av de första ”flying winemakers”. Gerovassiliou  var vinmakare på Chateau Carras åren 1976 till 1999 men startade redan i början av 1980-talet sin egen verksamhet. Det gjorde han med den lilla familjevingården i Epanomi, bara 25 kilometer från Thessaloniki. Han har planterat både inhemska och internationella druvsorter i vingården som idag täcker 56 hektar.

Tillsammans med Vassilis Tsaktarlis skapade han Biblia Chora som med sina 35 hektar vingårdar är ännu en vingård i den moderna skolan.

Gerovassilious senaste projekt tillsammans med Tsaktarlis och Takis Soldatos är Escapades winery i Stellenbosch i Sydafrika.

 

 

Biblia Chora

Grundat av Vassilis Tsaktarlis och Vangelis Gerovassiliou 1998 som ett projekt att bygga ett nytt, modernt vineri för att producera moderna viner av både grekiska och internationella druvor. Vinanläggningen placerades på 140 hektar mark med vingårdar runt omkring. Vinkällarna har relativt små, rostfria tankar och en separat fatkällare där vinerna lagras på ek. Man producerar vin av flera olika kvaliteter, där Biblia Choras prestigeviner bär namnet Ovilos. Den vita görs av en blandning av semillon och assyrtiko medan den röda görs av 100 % cabernet. Areti är monovarietala och gjorda enbart av grekiska druvsorter medan övriga viner görs av en bland av grekiska och internationella druvsorter.

 

Alpha Estate

Grundades 1997 av viticulturisten Makis Mavridis och enologen Angelos Iatridis. De valde till slut efter mycket letande Amyndeon i norra delarna av Makedonien och en del av vinområdet Florina. Vingårdarna täcker sammanlagt 87 hektar och är planterade med både inhemska och internationella druvsorter som assyrtiko, xinomavro, syrah, merlot, pinot noir, malagouzia mfl. Vingårdarna ligger i nordvästlig riktning på drygt 600 möh. Vinkällarna ligger praktiskt intill vingårdarna för att minska transporterna och förhindra oxidation av druvorna.

Vinerna är gjorda i modern stil, fruktdrivna och rika i sin karaktär. Man producerar idag viner i tre olika nivåer, premium, super premium och ultra premium. Här är det enbart kvalitet som räknas men med omtanke om naturen och omgivningarna.

Att man jobbar rätt förstår man då Wine Enthusiast nominerade Angelos till årets vinmakare 2014.

SANTORINIS VINLISTA

Vitt: 

Pezoules Sauvignon Blanc/ Assyrtiko, Makedonien, Grekland

DOFT: Aromatisk och fruktig doft med svartvinbärsblad, krusbär, citrus och mineral.

SMAK: Torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, nässlor och mineral.

PASSAR TILL: Passar utmärkt till vit fisk, sallad, skaldjur t ex lime och/eller Chilimarinerade räkor.

ÖVRIGT: Namnet Pezoules kommer från det grekiska ordet för de terrasser som vinrankorna växer på.

 

Boutari Retsina Cambas, Grekland

DOFT: Frisk stiltypisk doft med inslag av kåda och citrus.

SMAK: Torr, frisk smak med örtkryddig ton och tydligt inslag av pinjekåda i tämligen mjuk, lätt och elegant retsinastil.

PASSAR TILL: All traditionell grekisk mat och viss svensk husmanskost, exempelvis kåldolmar.

TILLVERKNING & LAGRING: Klassisk vitvinsvinifikation innebärande att den självrunna musten kyles ner, klaras och får jäsa under temperaturkontroll

 

Rött:

Pezoules Merlot/ Xinamavro, Makedonien, Grekland

FÄRG: Mörkt röd.

DOFT: Generös, silkeslen, fruktig, örtiga inslag, toner av röda och mörka bär.

SMAK: Medelfyllig och fruktig smak med polerade tanniner med inslag av röda bär.

PASSAR TILL: Rätter av mörkt kött exempelvis entrecote och mildare, krämiga grönmögelostar.

Kir – Yianni, Xianmavro, Ramnista, Naussa, Grekland

FÄRG: Medelljus röd.

DOFT: Frisk och nyanserad rik doft packad med röda frukter som jordgubbar och körsbär samt färska örter, vanilj och fat.

SMAK: Medelfyllig, komplex och syrlig smak inlindad i en markerad men mjuk tanninstruktur som påminner mycket om Barbaresco. Fatlagringen är väl integrerad med ett långt avslut med toner av körsbär och tobak.

PASSAR TILL: Främst till rött kött som nöt och vilt men även kittostar och lagrade hårdostar.

Mår bra av att dekanteras någon timme innan servering.

TILLVERKNING & LAGRING: Druvorna tas från de vingårdslotterna i Yianakohori med lägst pH för att maximera den aromatiska intensiteten och komplexiteten. Druvorna får först kallmacerera vid 810°C i fyra dagar för att sedan fermenteras 1215 dagar varav en tredjedel i öppna jäskar. Vinet lagras 16 månader i franska och amerikanska ekfat (60 % 225 L och 40% 500 L), varav cirka 15 % är nya. Efter en väldigt lätt klarning och filtrering får vinet lagras på flaska i ytterligare sex månader.

 

Boutari Cabernet Sauvignon, Makedonien, Grekland

FÄRG: Rubinröd.
DOFT: Läcker doft med rik mörk bärfrukt, inslag av svarta vinbär, björnbär och nötrostad fatkaraktär.
SMAK: Relativt fyllig smak med yppig mörk bärfrukt och rostat fat i balanserat frisk och sträv, välgjord smakrik stil.
PASSAR TILL: Smakrika kötträtter av lamm och nöt.
TILLVERKNING & LAGRING: Musten har jäst med skal kontakt i ståltank vid 28-30° i 8-12 dagar och efter den malolaktiska jäsningen har vinet lagrats 14 månader på ekfat och därefter 2 månader på flaska.

Domaine Costa Lazaridi, Merlot/ Agiorgitiko, Drama, Grekland

FÄRG: Purpurröd.

DOFT: Rikt fruktig doft med mörka bär friskt kryddade med örter och ek, inslag av svarta vinbär och plommon.

SMAK: Fyllig, extraktrik och komplex smak med mörk bärfrukt och elegant fatkaraktär i frisk och sammetsmjuk lång och smakrik stil som har resulterat i ett spännande Bordeauxliknande vin med grekisk touche.

PASSAR TILL: Grillat kött, vilt och kryddstark ost.

TILLVERKNING & LAGRING: Vinet har lagrats 1 år på franska ekfat, varav delvis nya, delvis använda.

ÖVRIGT: Amethystos betyder ametist och höll man en sådan i handen fungerade den enligt de gamla grekerna som en skyddsamulett mot berusning. De tre halvnakna, vindrickande damerna på etiketten är målade av den lokale konstnären Nanos.

 

Sött:

Samos Vin Doux, Muscat of Samos, Grekland

FÄRG: Gyllengul.
DOFT: Mycket frisk, aromatiskt muskatdruvig doft med inslag av apelsinskal, te och rosor.
SMAK: Mycket söt (200 gr restsocker/lit.) och rätt fyllig smak balanserad av delikat friskhet, inslag av honung och torkad frukt: aprikos, dadlar och fikon, samt 2citrus. Smakrikt, läckert och långt.
PASSAR TILL: Färsk eller torkad frukt, söta desserter, glass och ädelost.
TILLVERKNING & LAGRING: Vin Doux Naturel innebär att man tillsätter druvsprit, antingen före eller under jäsningen, för att avstanna denna och på så vis bevara önskad sötma i vinet.